- Temizleyici özelliğe sahiptir: Yulaf ezmesi yemek, lifin “bir bariyer oluşturması” nedeniyle arter duvarlarını temizlemek için faydalıdır. Böylece kalp sorunları, kolesterol ve diğer pek çok soruna neden olan yağ birikintilerinin önüne geçilmiş olunur.
- Kan şekeri seviyelerini kontrol etmenizi sağlar: Nişasta sindirimini iyileştirmek ve özellikle yemekten sonra glisemik seviyelerini muhafaza edebilmek için yulaf ezmesini diyetinize mutlaka katmanız önerilir.
- Sindirimi iyileştirir: Öğle veya akşam yemeği yedikten sonra sorun yaşıyorsanız, yulaf ezmesi yemek safra kesesi asitlerini azaltmaya yardımcı olur. Bu aynı zamanda bağırsak geçişini kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Yavaş emilen karbonhidratlar açısından zengin olması nedeniyle yemek arzusunun kendini daha geç göstermesini sağlar. Bu nedenle, bu özellikle diyet yapmaya başlayanlar için çok iyi bir alternatiftir.
- Çok değerli proteinler içerir: Yulaf ezmesinde sekiz adet temel aminoasit mevcuttur. Bu kalite, onun vücudunuzda yeni dokular oluşturmasına yardımcı olur.
- Anti-kanserojendir: Amerika Birleşik Devletleri’nde yulaf ezmesinin bu ülkede ve pek çok diğer ülkede çok yaygın bir hastalık olan kansere karşı koruyucu bir kuvvet olma özelliği araştırılmıştır. Yulaf ezmesinin bu özelliği onun içerdiği fitokimyasallar (bitkisel kimyasallar) sayesinde mümkündür. Bu nedenle, göğüs veya kolon kanseri riskini %10’un üzerinde azaltmak için her gün yulaf ezmesi yemenizi öneriyoruz.
- Kalbiniz için iyidir: Bunun nedeni yulaf ezmesinin bol miktarda Omega 3 ve linoleik asitler içermesidir. Bu “iyi yağ” olarak bilinen maddeler, kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olarak kalp ve beyin aktivitelerini destekler.
- Merkezi sinir sisteminize yardımcı olur: İçerdiği B vitamini kompleksi sayesinde sinir sisteminin işlevini geliştirir, korur ve dengeler.
- Tiroid sorunlarını önler: İlgili bezin doğru bir şekilde işlemesine yardımcı olan bir mineral olan iyot içermesi sayesinde özellikle hipertiroidi önler.
- Osteoporozu (kemik erimesi) önler: İyi kemik sağlığı için gerekli kalsiyum seviyelerine sahiptir ve böylece demineralizasyonu önler.
- Kilo vermenize yardımcı olur: Bu nedenden dolayı bunu aç karnına veya kahvaltıda yağsız sütle veya soya sütüyle, portakal suyuyla veya kabuklu yemişlerle birlikte yemeniz önerilir.
- En iyi enerji kaynaklarından biridir: Bu nedenle onu sabah ilk iş veya öğleden önce yemenizi öneririz. Bu özellikle uzun saatler çalışanlara veya bir sınav için hazırlananlara ihtiyaçları olan enerjiyi sağlayacaktır.
- Güzellik bakımları için destek sağlar: Yulaf ezmesinin özelliklerinden faydalanmak için onu yemeniz yeterlidir. Ancak arzu etmeniz durumunda onu bir nemlendirme kremiyle karıştırıp topikal olarak da uygulayabilirsiniz.
Tabiki her şeyde olduğu gibi yulaf ezmesinin de fazlası zarar. Aşırı tüketimi özellikle sindirim sisteminde bazı sorunlara neden olabilir. Hazımsızlık başta olmak üzere, gaz ve şişkinlik yaratabilir.
Şimdi gelelim yulaf ezmesiyle yapılabilecek tariflere.. Aslında bir çok şekilde yulaf ezmesini tüketebilirsiniz. İster süte veya yoğurdunuza katarak ister omlet yaparak ister kek,kurabiye gibi tatlılar yaparak ister salatanıza katarak ister meyvelerle karıştırıp içecek olarak içebilirsiniz.
Ben bu sabah kahvaltıda yulaf ezmeli pancake yapmayı tercih ettim ve sizlerle de bu güzel tadı paylaşmak istedim.
Ben kakaolu ve tarçınlı yapmayı tercih ettim fakat bu sizin isteğinize kalmış isterseniz koymayadabilirsiniz. Ayrıca şeker tüketmekten hoşlanmadığımdan şekersiz yaptım yoksa siz tarife ek olarak 1 tatlı kaşığı şeker ekleyebilirsiniz.
MALZEMELER:
1 su bardağından 1-2 parmak az süt
1 su bardağından 2-3 parmak az yulaf ezmesi
1 yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çimdik tuz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı tarçın
YAPILIŞI:
Öncelikle yulaf ezmesini robotta geçirerek toz haline getirin. Böylelikle un gibi olmuş olur. Sonra tüm malzemeyi geniş bir kaba alın ve mikser yardımıyla karıştırın. Tavayı ateşe koyduktan sonra 1 yemek kaşığı yağ ekleyin. Daha sonra kapta hazırladığımız pancake hamurunu kepçe yardımıyla tavaya dökün. Üzeri göz göz olunca tersini çevirin ve kalanını da aynı şekilde pişirin. Şimdiden afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder